مدیرعامل سازمان انتقال خون اعلام كرد

انتقال خون ایران، برتر در آسیا

انتقال خون ایران، برتر در آسیا

پاراسول: پاراسول: مدیرعامل سازمان انتقال خون با اشاره به پیشتازی انتقال خون ایران در منطقه مدیترانه شرقی، از افزایش ذخایر خونی به هشت روز آگاهی داد.


به گزارش پاراسول به نقل از ایسنا، دکتر مصطفی جمالی در نشست خبری که ظهر امروز و همزمان با هفته دولت در سازمان انتقال خون برگزار شد، اظهار نمود: اصحاب رسانه، همواره به سازمان انتقال خون کمک کرده اند؛ چونکه از اهمیت انتقال خون باخبر هستند و به نحوی سفیر اهدای خون هستند.
وی با اشاره به اینکه سازمان انتقال خون یک سازمان مقدس است، اظهار داشت: اهداکنندگان خون از ۱۸ تا ۶۵ سال سن دارند؛ اگر هر اهداکننده در هر سال چهار نوبت خون اهدا کند، با عنایت به این که هر خون به ۳ محصول تبدیل می شود، در هر سال جان ۱۲ نفر را نجات می دهند. اهداکنندگان خون، سرداران گم نام نظام سلامت هستند.
مدیرعامل سازمان انتقال خون تصریح کرد: پزشکان سازمان انتقال خون، سربازان گم نام انتقال خون هستند. متوسط دریافتی هر پزشک اهدای خون حدود ۲۰ میلیون تومان است که نسبت به دریافتی پرستاران هم کمتر است. نه تنها پزشکان بلکه تمام پرسنل این سازمان با دریافت کم نسبت به انجام امور خود اقدام می کنند؛ چونکه در یک سازمان مقدس مشغول به کار هستند.
وی با اشاره به اینکه سازمان انتقال خون، مظهر وفاق ملی است، اظهار داشت: تمام مردم ایران با هر مذهبی برای اهدای خون مراجعه می کنند و تمام مردم هم به شکلی به خون نیاز دارند.
جمالی با اشاره به اینکه ۵۰ سال از عمر سازمان انتقال خون می گذرد، اظهار داشت: کشور اول منطقه از منظر انتقال خون هستیم. بر طبق سند چشم انداز کشور، تصمیم بر این بود که کشور تا سال ۱۴۰۴ در منطقه در تمام عرصه ها پیشتاز باشد. هم اکنون، کشور از منظر انتقال خون در منطقه پیشتاز است.
وی با اشاره به اینکه پیش از این بااینکه اهدای خون ۱۰۰ درصد دواطلبانه داشتیم اما گاهی با کمبود خون مواجه بودیم، اظهار داشت: میزان ذخایر خون در گذشته معادل ۴ روز بود اما میزان ذخایر خونی حالا به ۸ روز رسیده است. نه تنها میزان ذخایر خونی افزایش پیدا کرده بلکه تمام نیازها پاسخ داده می شود.
مدیرعامل سازمان انتقال خون با اشاره به اینکه هنگامی که سکان هدایت سازمان انتقال خون را در دست گرفتم بعضی از فناوری ها را در اختیار نداشتیم، اظهار داشت: اگر تکنولوژی های جدید را در اختیار نداشته باشیم به چشم اندازی که در نظر گرفته ایم، یعنی پیشتازی در سطح منطقه تا سال ۱۴۰۴، دست نمی یابیم.
وی با اشاره به اینکه پاسخگوی ۱۰۰ درصدی تامین نیازهای بیمارستانی به خون و فرآورده های خونی هستیم، اضافه کرد: بطور مثال توانستیم در حادثه تروریستی کرمان، خون مورد نیاز برای تمام مجروحان حادثه را تامین نماییم.
جمالی با اشاره به اینکه اهدای خون طی ۴ ماه نخست سالجاری ۹ درصد رشد داشته، خاطرنشان کرد: اگر روند فعلی اهدای خون ادامه داشته باشد تا پایان دوران مدیریت ۳ ساله خود، اهدای خون بالاتر از ۲۰ درصد رشد کرده است. در گذشته، میزان اهدای خون کاسته شده بود به نحوی که این میزان به ۲۲ در هزار نفر رسیده بود که هم اکنون به ۲۷.۳ رسیده است و اگر روند اهدای فعلی ادامه داشته باشد به ۲۸ می رسد.
وی افزود: پیش از این نه تنها از منظر کمی بلکه از منظر کیفی نیز با مشکلاتی مواجه بودیم. آزمایش های خون در گذشته به روش دستی انجام می شد و سپس روش های ازمایشگاهی جایگزین روش های دستی شدند. بعد از روش آزمایشگاهی، روش هایی مطرح شدند اما این احتمال وجود داشت که فرد دچار ویروس هپاتیت باشد اما در آزمایش نشان داده نشود. مواردی وجود داشت که با وجود انجام تمام تست ها، اما بیماری به خون گیرنده منتقل شود.
جمالی ضمن اشاره به تست «نت» اظهار داشت: بر همین مبنا انجام آزمایش نت را در کشور شروع کرده ایم که یک کار بزرگ است. شاید بتوان اظهار داشت که تا قبل از اجرای این تست نمی توانستیم بگوییم که در حوزه خون در منطقه پیشتاز هستیم.
وی با اشاره به اینکه استفاده از کیسه های خون فیلتردار افزایش پیدا کرده، خاطرنشان کرد: استفاده از کیسه های خون فیلتردار سبب کاهش عوارض تزریق خون می شود. هنگامی که سکان هدایت سازمان انتقال خون را در دست گرفتم، میزان استفاده از کیسه های خون فیلتردار حدود ۲۵ درصد بود که این میزان را پارسال به ۶۰ درصد رساندیم. میزان استفاده از کیسه های خون فیلتردار امسال نیز بالاتر از ۷۰ درصد است و درنظر داریم که این میزان را تا آخر سال آینده به ۱۰۰ درصد برسانیم.
مدیرعامل سازمان انتقال خون ضمن اشاره به آزمایش غربالگری آنتی بادی اظهار داشت: این آزمایش جزو واجبات است و انجام آنرا شروع کرده ایم. اگر تست غربالگری آنتی بادی انجام نشود این خطر وجود دارد که یک نوزاد به علت وجود آنتی بادی در خون بعد از تزریق خون جان خودرا از دست دهد.
جمالی در ادامه صحبت هایش درباره ی بانک HLA نیز توضیح داد: سلول های بنیادی خونساز برای درمان بعضی از بیماری ها مانند تالاسمی کاربرد دارند. نکته مهم و اساسی اینست که باید فرد مناسب اهدا شناسایی شود و اطلاعات وی در بانک اطلاعاتی ثبت گردد. کشور ترکیه مدعی است که بانک اطلاعاتی HLA این کشور یک میلیون است.
مدیرعامل سازمان خون با اشاره به اینکه بانک اطلاعاتی HLA در برنامه هفتم توسعه لحاظ شده، تصریح کرد: با عنایت به این که بانک اطلاعاتی HLA در برنامه هفتم توسعه لحاظ شده تمام دستگاه ها موظف به انجام این مورد هستند. بانک اطلاعاتی HLA باید با استفاده از روش های نوین مانند NGS صورت گیرد که پیش از این تحریم بوده ایم.
وی با اشاره به اینکه امیدوارم سازمان برنامه بودجه، اعتبار مورد نیاز بانک اطلاعاتی HLA را تامین کند، اظهار داشت: توسعه بانک اطلاعاتی HLA می تواند به بیماران کمک شایانی کند.
جمالی ضمن اشاره به استفاده از روش های نوین در سازمان انتقال خون اظهار داشت: سعی کردیم که روش های نوین کشورهای پیشرفته را در سازمان انتقال خون به کار گیریم. به همت همکاران و مردم توانستیم با وجود تمام سختی ها مانند تحریم ها و کمبود اعتبارات به دستاوردهایی نایل آییم و نقصها را برطرف نماییم. سازمان انتقال خون ایران بعنوان سازمان انتقال خون برتر آسیا انتخاب شده است. پنجاهمین سالگرد تاسیس انتقال خون ایران با تحقق اهداف سند چشم انداز ۲۰ ساله افق ۱۴۰۴ مصادف شد. سازمان انتقال خون ایران در منطقه پیشتاز است.
مدیرعامل سازمان انتقال خون با اشاره به اینکه عدالت را در کانون توجه قرار داده ایم، اظهار داشت: تمام امکاناتی که به منظور انجام آزمایش های خون در استان تهران فراهم نموده ایم در استانهای محروم و کم برخوردار کشور مانند سیستان بلوچستان و ایلام هم وجود دارد.
وی ضمن اشاره به لزوم ترویج فرهنگ اهدای خون اظهار داشت: متاسفانه فرهنگ اهدای خون در استان سیستان بلوچستان به خوبی ساری و جاری نشده است بنابراین با استفاده از ظرفیت دیگر نقاط کشور به این استان کمک می نماییم چونکه تعداد بیماران تالاسمی در این استان زیاد است.
جمالی ضمن اشاره به سابقه مدیریت سه ساله خود در سازمان انتقال خون اظهار داشت: انجمن تالاسمی و انجمن هموفیلی در نامه ای خطاب به وزیر بهداشت از خدمات سازمان انتقال خون تشکر کردند و طی سه سال قبل هیچ نگرانی بر مبنای دریافت خون نداشته اند.
مدیرعامل سازمان انتقال خون با اشاره به اینکه برای بهره وری این سازمان کوشیده ایم، تصریح کرد: میزان حداکثر پلاسمای تولیدی کشور ۱۸۰ هزار لیتر بود اما میزان پلاسمای تولیدی کشور را پارسال به ۲۶۲۰۰۰ لیتر رساندیم و در نظر داریم که میزان را به ۳۵۰هزار لیتر برسانیم. پلاسما، یک ارزش افزوده است و حکم طلا دارد.
جمالی ضمن اشاره به تاسیس معاونت اجتماعی در سازمان انتقال خون اظهار داشت: در دوران مدیریت خود به اجتماعی شدن موضوع اهدای خون توجه کردم؛ به نحوی که معاونت اجتماعی سازمان انتقال خون را تاسیس کردم. از زمان شکل گیری این معاونت تا به امروز، توانستیم مبلغ ۵۰۰ میلیارد تومان کمک های مردمی جمع آوری نماییم.
وی افزود: همینطور معاونت اجتماعی سازمان انتقال با مجموعه های دیگر ۱۲ تفاهم همکاری امضا نموده است. بطور مثال، سازمان انتقال خون به منظور افزایش تعداد اهداکنندگان زن با سازمان بسیج قرارداد همکاری منعقد کرده است.
جمالی با اشاره به اینکه یکی از مسائلی که در ارتباط با اهدای خون مطرح می شود، موضوع رصد و کنترل لحظه ای خون است، اضافه کرد: منظور از رصد و کنترل لحظه خون اینست که خون از زمان اهدا تا زمان تزریق به شکل سیستمی در اتوماسیون رصد شود. هدف از اجرای رصد لحظه ای خون افزایش ضریب امنیت و سلامت خون است. اقدامات در ارتباط با این مورد انجام شده و امیدواریم که تا آخر سال بتوانیم این مورد را عملی نماییم.
مدیرعامل سازمان انتقال خون با اشاره به اینکه ۷۰ درصد تجهیزات پزشکی کشور توسط شرکتهای دانش بنیان ایجاد می شود، اضافه کرد: سازمان انتقال خون از شرکتهای دانش بنیان حمایت می کند. یک شرکت دانش بنیان سیستم هایی برای حمل و نگهداری خون طراحی نموده و توافق های خوبی با شرکت سازنده این تجهیزات صورت گرفته است. همینطور برای تهیه یخچال سانتریفیوژدار با یک شرکت به توافق رسیده ایم. همینطور با شرکتهای دانش بینان مذاکراتی انجام داده ایم که با استفاده از طب ایرانی بتوانند آبمیوه هایی برای اهداکنندگان خون تولید کنند که از منظر تغذیه و طعم از کیفیت بالایی برخوردار باشد.
وی ضمن اشاره به همکاری با سازمان انرژی اتمی اظهار داشت: گاهی اوقات خون باید اشعه دریافت کند که این دستگاه تهیه شده و در تهران نصب می شود.
وی در بخش دیگری از صحبت هایش و در پاسخ به پرسش یک خبرنگار درباره ی پشتیبانی از شرکتهای دانش بنیان اظهار داشت: طرح های شرکتهای دانش بنیان در پژوهشکده سازمان انتقال خون مورد بررسی قرار می گیرد و سپس نقصها محصول ساخته شده را در کنترل کیفیت سازمان انتقال خون مورد بررسی قرار می دهند. بعد از آنکه نقصها برطرف شد سازمان غذا و دارو نسبت به خرید محصولات اقدام می کند.
جمالی در پاسخ به پرسشی درباره ی آخرین وضعیت پالایشگاه خون اظهار داشت: هم اکنون، ۲ پالایشگر خون در کشور حضور دارند. ظرفیت اسمی دو پالایشگاه ۵۰ هزار لیتر است اما به این ظرفیت نرسیده اند. همینطور یک پالایشگاه دیگر وجود دارد که ظرفیت اسمی آنرا ۳۰۰ هزار لیتر برآورد کردند که هم اکنون چند هزار لیتر تولیدی دارد. این پالایشگاه ها، پلاسما را به «آلبومین» و IVIG تبدیل می کنند. بااینکه داروی مشتق از پلاسمای این شرکت ها یک محصول پرارزش است اما با روش گران این محصولات را تولید می کنند. این شرکت ها با استفاده از روش های دیگر می توانند تعداد داروی بیشتری را تولید کنند.
وی با اشاره به اینکه سازمان انتقال خون انتظار دارد هنگامی که از بخش خصوصی حمایت می شود این بخش به وظایف خود عمل کند، اظهار داشت: پالایشگرها نباید نسبت به خام فروشی پلاسما اقدام نمایند. قیمت پلاسما در خارج از کشور حدود ۱۹۰ هزار دلار است. هم اکنون پلاسما به خارج از کشور می رود و در آنجا تبدیل به دارو شده و سپس به کشور بازگردانده می شود. اگر شرایط فعلی ادامه داشته باشد سازمان انتقال خون با همکاری سازمان غذا و دارو به موضوع پالایشگاه ها ورود می کند. من بر این باور هستم علاوه بر بخش خصوصی باید بخش حاکمیتی در موضوع پالایشگاه ورود کند.
جمالی افزود: مذاکراتی با بخش های اقتصادی داشته ایم و به آنها اعلام نموده ایم که پلاسمای مورد نیاز را تامین می نماییم و آنها نسبت به تولید دارو اقدام نمایند. بعضی از پالایشگرهای خارجی برای انتقال تکنولوژی و سرمایه گذاری اعلام آمادگی کرده اند. موضوع پالایشگرهای خوب یک موضوع حاکمیتی و در رابطه با سلامت مردم است. امیدواریم که بتوانیم یک پالایشگاه با ظرفیت یک میلیون لیتر راه اندازی کنیم؛ چونکه کشورهای دوست و محور مقاومت به ایران امیدوار هستند. راه اندازی پالایشگاه پلاسما نه تنها نیاز داخلی را تامین می کند بلکه سبب ارزآوری می شود.
وی در پاسخ به پرسش ایسنا درباره ی «توسعه تخت های بیمارستانی و وضعیت پیوست انتقال خون در توسعه بیمارستان ها، تصریح کرد: پیوست انتقال خون در توسعه بیمارستان ها و مراکز درمانی لحاظ نمی شود؛ اما منطق می گوید هنگامی که تعداد تخت ها و اتاق عمل ها افزایش خواهد یافت باید امکانات سازمان انتقال خون نیز افزایش یابد. بررسی ها بیان کننده اینست که میزان تقاضای خون در اسفند ماه سال قبل به ۱۸۰۰ واحد در هر روز می رسید که نسبت به سال ۱۴۰۱ حدود ۴۰۰ واحد افزایش پیدا کرده است.
مدیرعامل سازمان انتقال خون اظهار داشت: هنگامی که تعداد تخت های بیمارستانی افزایش خواهد یافت باید پیوست انتقال خون در نظر گرفته شود. سال ۱۳۸۴، بعنوان مدیر اداره کل انتقال خون استان تهران فعالیت می کردم؛ پرسنلی که در آن بازه زمانی خدمت رسانی می کردند هم اکنون نیز خدمت رسانی می کنند اما آنها در آستانه بازنشستگی قرار دارند.
وی با انتقاد از میزان اعتبار اختصاص یافته به سازمان انتقال خون اظهار داشت: بودجه سالجاری سازمان انتقال خون ۱.۲ همت است؛ بیشترین اعتبار اختصاص یافته به این سازمان طی سالهای حیات این مجموعه بشمار می رود. ۹۵۰ همت از محل درآمدهای سازمان انتقال خون است و حدود ۲۰۰ همت دریافت می نماییم که آنرا صرف حقوق کارکنان خود می نماییم. سازمان انتقال خون یک سازمان قدرتمند و دارای برنامه راهبردی است اما سازمان در کانون توجه قرار نمی گیرد؛ بطور مثال، هنگام برگزاری آخرین آزمون استخدامی، مجوز جذب ۲۰ هزار نیروی انسانی در نظام سلامت صادر شد اما از این تعداد سهمی برای سازمان انتقال خون در نظر گرفته نشد و نسبت به این مورد اعتراض کردیم.
جمالی اظهار داشت: ما می خواهیم که با عنایت به اقدامات و برنامه ها از سازمان ها حمایت کنند. دکتر ظفرقندی که سکان هدایت وزارت بهداشت را در دست گرفته است، جزو مدیران توانمند نظام سلامت است و طی دیداری که با ایشان خواهیم داشت مواردی را مطرح می نماییم.
مدیرعامل سازمان انتقال خون افزود: جلسه معارفه دکتر ظفرقندی امروز برگزار شد و رییس جمهور که ایشان جزو جامعه پزشکی هستند نسبت به سهم نظام سلامت از تولید ناخالص ملی انتقاد و اظهار نمود که سهم نظام سلامت از تولید ناخالص ملی باید مطابق قانون به ۷ درصد برسد در حالیکه حالا کمتر از ۴ درصد است.
وی اظهار داشت: بودجه دو سال قبل سازمان حدود ۳۰۰ میلیارد تومان کسری داشت که با رفتن به مجلس توانستیم این کسری بودجه را برطرف نماییم.
وی با اشاره به اینکه یکی از نگرانی های سازمان انتقال خون فرسودگی تجهیزات و ساختمان های این مجموعه است، اظهار داشت: برخی تجهیزات سازمان انتقال خون حدود ۲۰ سال عمر دارند که باید جایگزین کرد. همینطور خطر ریزش ساختمان های فرسوده سازمان انتقال خون وجود دارد. علاوه بر این ما باید تغذیه مناسب در اختیار اهدا کنندگان قرار دهیم که تمام این موارد نیازمند اعتبار است؛ اما امیدواریم که این مورد در کانون توجه وزیر بهداشت قرار گیرد.
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران در پاسخ به پرسشی با اشاره به اینکه در اربعین در بیمارستان های مرزی ذخایر خونی را افزایش دادیم، عنوان کرد: حضور آمبولانس ها و بالگردها در چنین مراسمی ضروریست و ضروری است که خون oمنفی نیز داشته باشند تا در محل حادثه احتمالی تزریق و از مرگ و میر جلوگیری شود. سازمان انتقال خون به منظور تجهیز آمبولانس ها به خون Oمنفی مذاکراتی انجام داده است اما به علت این که از نظر اعتباری دارای کمبود هستیم نتوانستیم این مورد را عملی نماییم.
وی ضمن اشاره به شیوع بیماریها و ویروس ها، تصریح کرد: ما از شهروندان بیگانه به علت بیماری های شایع در کشور خون نمی گیریم چونکه این احتمال وجود دارد بیماری در ژن مردم یک منطقه وجود داشته باشد. بااینکه از اتباع خارجی خون دریافت نمی نماییم اما در صورت نیاز آنها، به آنها خون تزریق می شود.



5.0 / 5
157
1403/06/07
09:35:45
تگهای خبر: آب , امنیت , انرژی , بهداشت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۲
لینک دوستان پاراسول
پاراسل
parasol.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پاراسول محفوظ است

پاراسل پاراسول

پاراسل همان چتر آفتابی است