بایدها و نبایدهای روزه داری مادران حامله

بایدها و نبایدهای روزه داری مادران حامله

به گزارش پاراسول، عضو هیات علمی ستاد مرکزی وزارت بهداشت اظهار داشت: توانایی بدنی افراد با یکدیگر متفاوت می باشد، بدین سبب گاهی اوقات ممکنست مادری توانایی بدنی بالایی داشته و بتواند در دوران حاملگی روزه بگیرد.


فرزانه گلبنی، عضو هیات علمی ستاد مرکزی وزارت بهداشت و عضو انجمن علمی ترویج تغذیه با شیر مادر ایران در گفتگو با خبرنگار مهر، در ارتباط با این که آیا روزه داری برای مادران حامله جایز است یا خیر؟ اظهار داشت: حاملگی یک فرآیند فیزیولوژیک است که بدن، جسم، اسکلت و روان مادر کم کم با حاملگی وفق پیدا کرده و به مرور این بدن جنین را پرورش داده و به مرحله تکامل اصلی، غائی و تولد جنین می رسد. در ماه رمضان یک سری ملاحظات برای باردارها وجود دارد. وی اضافه کرد: از نظر علمی اثبات شده که در سه ماه اول حاملگی یعنی زمانی که مادر به حاملگی خود آگاه شده با توجه به این که خیلی از ارگان های جنین در همان سه ماه اول در رشد می کنند، بصورت علمی ارگان های اصلی بدن، اعصاب و تمام بدن در همان زمان به وجود آمده و به تدریج تکامل پیدا می کنند؛ سفارش تمام پزشکان این است که مادر سه ماه اول را روزه نگیرد، برای اینکه روزه داری در در اوایل حاملگی می تواند با لطمه های جدی در راه تکامل رشد نوزاد همراه باشد. گلبنی اذعان کرد: این نکته قابل توجه است که گاهی اوقات ممکنست مادری توانایی بدنی بالایی داشته و بتواند در سه ماه اول حاملگی نیز روزه بگیرد، بدین سبب جایز بودن یا نبودن روزه داری برای مادران حامله علاوه بر بررسی های علمی، از نظر بدنی نیز مادر باید بررسی شود برای اینکه توانایی افراد با یکدیگر متفاوت بوده و باتوجه به نتایج آزمایشی مادر پزشک تصمیم گیری خواهدنمود.
این افراد می توانند روزه بگیرند عضو هیات علمی ستاد مرکزی وزارت بهداشت گفت: از سه ماهه دوم حاملگی یعنی ماه سوم به بعد در سه ماهه دوم و سه ماهه سوم حاملگی مادران حامله در صورتیکه بیماری زمینه ای شامل فشار خون، دیابت کنترل نشده، سابقه سقط جنین قبلی و سلامت جسمی داشته باشند به آسانی می توانند روزه های خودرا بگیرند. مادران حامله پیش از گرفتن روزه به این نکات دقت کنند گلبنی مطرح کرد: سفارش می شود که افراد پیش از روزه داری با پزشک خود یک مشورت انجام دهند تا شرایط جنین شامل این که سالم بودن جنین، ضربان قلب و از نظر رشد جنین در وضعیت خوبی قرار دارد؛ شرایط مادر نیز از نظر داشتن کم خونی؛ دیابت و فشار خون ارزیابی خواهد شد. نکات تغذیه ای مادران حاملگی که روزه می گیرند گلبنی بیان کرد: مادر برای گرفتن روزه ابتدا باید از تغذیه مناسب در زندگی برخوردار باشد، از مصرف قندهای ساده مانند زولبیا و شیرینی های صنعتی پرهیز شود، از ترکیبات غذایی بیشتر روی پروتئین با کیفیت مانند گوشت، مرغ، تخم مرغ و لبنیات، کربوهیدرات های پیچیده مانند نان سبوس دار و چربی های سالم باشد، غذاهایی که موجب نفخ شکمی می شود مانند آش و حلیم پرهیز کنند و اهتمام کنند ویتامین ها را در زمان افطار و سحری دریافت نمایند، یعنی اگر مکملی را مانند آهن، کلسیم و یدوفولیک استفاده دارند اهتمام شود که این ویتامین ها در دو وعده افطار رو سحر مصرف شود. وی ادامه داد: مادران حامله در مصرف مایعات به ویژه مایعاتی که دارای کافئین مانند چای و قهوه هستند، دقت کرده و اگر می خواهند از چای بهره گیرند دقت داشته باشند که چای کمرنگ بوده و تا حد ممکن از این نوع نوشیدنی ها استفاده نکند؛ برای اینکه این نوع نوشیدنی ها لطمه زا بوده و مصرف کافئین زیاد عوارضی چون اختلال خواب دارد که می تواند موجب بی خوابی مادر شود. همین طور برای مصرف آب دقت کنند که آب را بصورت تصفیه شده استفاده نمایند و از افطار تا سحر حدود هشت لیوان آب مصرف داشته باشند. عضو انجمن علمی ترویج تغذیه با شیر مادر ایران در ادامه اظهار داشت: کم آبی بدن در حاملگی و شیردهی به شدت لطمه زا بوده و مادری که گرفتار کم آبی می شود، الکترولیت های (تعادل بین مایعات داخل و خارج سلول ها را حفظ می کنند) بدن کاهش پیدا کرده و ممکنست خون جفت و جنین گرفتار لطمه شود، بدین سبب در بحث روزه داری مصرف مایعات به اندازه که کافئین ندارند بسیار امر مهمی محسوب می شود.
تأثیر استراحت روی سلامت مادر و جنین زمان روزه داری گلبنی مطرح کرد: سفارش می شود مادری که در سه ماهه دوم حاملگی یا شیرده است و روزه می گیرد، استراحت کافی و تنظیم ساعت خوابشان را دقت کنند. مادران حامله اغلب خواب های کوتاه دارند و ممکنست از خواب بپرند، هر زمان که از خواب بیدار شدید آب بنوشید. مادران حامله پس از ساعت ۱۰ شب نباید بیدار باشند و ساعت ۱۰ تا ۲ شب زمان طلایی خواب افراد است به ویژه اگر فرد حامله باشد. مصرف مکمل های غذایی باتوجه به علایم هشدار عضو هیات علمی ستاد مرکزی وزارت بهداشت با تکیه بر اهمیت توجه به علایم هشدار در دوران حاملگی اشاره کرد: مادران حامله که قصد روزه داری دارند باید به نشانه هایی مانند کاهش حرکت جنین توجه ویژه داشته باشند. اگر مادری متوجه کاهش یا عدم حرکت جنین شد، لازم است بلا فاصله به پزشک مراجعه کند و در صورت لزوم روزه خودرا باز کند. وی تاکید کرد: روزه داری در دوران بارداری، در صورت رعایت نکات تغذیه ای و سفارش های پزشکی، ممکن است و مانعی ندارد، مگر در موارد خاص؛ تعدادی از مادران ممکنست باوجود هشدارهای پزشکی بر روزه گرفتن اصرار داشته باشند. در چنین شرایطی، لازم است تحت نظارت پزشک و با رعایت اصول تغذیه ای مناسب این کار را انجام دهند.
مادران با شرایط ویژه و پرخطر وی اضافه کرد: مادرانی که سابقه سقط جنین، فشار خون بالا، دیابت، بیماریهای قلبی و ریوی، کم خونی شدید یا ناباروری دارند و بعد از درمان های طولانی مدت حامله شده اند، در دسته افراد با شرایط ویژه قرار می گیرند. این مادران بهتر است روزه نگیرند و روزه های خودرا بعد از بهبود شرایط قضا کنند. در این موارد، پزشک تشخیص غائی را برمبنای وضعیت سلامت مادر و جنین می دهد. نقش سیستم مراقبتی در همراهی مادران عضو انجمن علمی ترویج تغذیه با شیر مادر ایران اذعان کرد: ایجاد یک سیستم مراقبتی مؤثر که در آن مادران حامله و شیرده بتوانند در هر ساعت از شبانه روز با ماماها در ارتباط باشند و سوالات خودرا مطرح کنند، ضرورت دارد. اگر این خدمات بوسیله تلفن یا پیامرسان ها فراهم گردد تا مادران بتوانند در صورت بروز مشکل، راهنمایی های لازم را دریافت نمایند. گلبنی در آخر اشاره کرد: روزه داری برای خیلی از مادران حامله و شیرده آرامش بخش است، اما باید شرایط جسمی و سلامت آنها در اولویت قرار گیرد. ما بجای منع کامل، باید به مادران کمک نماییم که با رعایت اصول پزشکی، این دوران را با آرامش و سلامت طی کنند.


منبع:

5.0 / 5
68
1403/12/28
12:58:55
تگهای خبر: آب , بهداشت , بیماری , پروتئین
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۱
پاراسل
parasol.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پاراسول محفوظ است

پاراسل پاراسول

پاراسل همان چتر آفتابی است
parasol.ir: چتری برای زندگی، در تمام فصول