چند سفارش غذایی برای پیش گیری از سرطان روده بزرگ

چند سفارش غذایی برای پیش گیری از سرطان روده بزرگ

پاراسول: سرطان «کولون» (روده بزرگ) یکی از سرطان های شایع است که البته با رعایت برخی موارد و همین طور مصرف برخی مواد غذایی می توان ریسک مبتلاشدن به آنرا کاست.


به گزارش پاراسول به نقل از ایسنا، خطر مبتلاشدن به سرطان روده بزرگ در طول زندگی در مردان ۱ به ۲۳ و در زنان ۱ به ۲۶ تخمین زده شده است. هیچ راه قطعی جهت جلوگیری از مبتلاشدن به سرطان وجود ندارد اما انتخاب های غذایی و شیوه زندگی سالم می تواند کمک کننده باشد.
مطالعات نشان می دهد که داشتن یک رژیم غذایی بر پایه گیاهی با کاهش خطر مبتلاشدن به سرطان در ارتباطست. نتایج یک تحقیق پژوهشی که بر روی عادات غذایی بالاتر از ۷۰هزار نفر انجام شده، بیناگر اینست که ریسک مبتلاشدن به سرطان گیاه خواران، ۲۲ درصد کمتر است.
ماهی
بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، در یک متاآنالیز در سال ۲۰۲۲ بر روی ۲۵ پژوهش مشخص شد که افزایش روزانه ۵۰ گرم مصرف ماهی به علت وجود خواص ضدالتهابی اسید چرب امگا ۳ و همینطور اثر محافظتی ویتامین D خطر مبتلاشدن به سرطان روده بزرگ را ۴۰ درصد می کاهد. سالمون، تن ماهی و ساردین بهترین نوع ماهی برای مصرف هستند.
کنگرفرنگی
مصرف موادغذایی با فیبر بالا اثر محافظتی بر مبتلاشدن به سرطان روده بزرگ دارد. نصف فنجان کنگر فرنگی پخته شامل ۷ گرم فیبر و ترکیبی به نام «اسید کلروژنیک» است؛ گفته می شود کنگرفرنگی موجب کاهش سرعت رشد سلول های سرطانی روده بزرگ می شود.
لوبیا و حبوبات
لوبیا و حبوبات نه تنها سرشار از پروتئین هستند بلکه یکی از منابع عالی فیبر نیز محسوب می شوند. برای مثال یک فنجان لوبیا سیاه شامل ۱۵ گرم فیبر است که این مقدار بیشتر از نصف نیاز روزانه بزرگسالان ( ۲۵ تا ۳۵ گرم ) است. گنجاندن لوبیا و حبوبات در رژیم غذایی به دلیل محتوی فیبر بالا در کاهش خطر مبتلاشدن به سرطان روده بزرگ موثر است.
بلوبری
نتایج پژوهشها نشان می دهند که غذاهای سرشار از آنتی اکسیدان و فیبر مانند بلوبری اثر محافظتی در مبتلاشدن به سرطان روده بزرگ دارد. بلوبری حاوی ویتامین C، A و K است. همینطور فولات، پتاسیم، فسفر، منیزیم و کلسیم است.
قهوه
نتایج مطالعات بیان کننده اینست که مصرف قهوه می تواند بطور قابل توجهی خطر مرگ زودرس ناشی از این بیماری را در مقایسه با افرادی که قهوه نمی خورند، کم کند. بیمارانی که روزانه ۴ فنجان قهوه کافئین دار یا بدون کافئین مصرف می کنند، خطر مرگ ومیر ناشی از سرطان کولورکتال در آنها به میزان ۵۲ درصد کاسته می شود.
سبزیجات چلیپایی
بر مبنای پژوهش ها، افزایش مصرف سبزیجات چلیپایی با کاهش خطر مبتلاشدن به سرطان روده بزرگ همراه می باشد. این گروه از سبزیجات حاوی مقادیر بالای گلوکوزینولات (یک ماده شیمیایی حاوی گوگرد ) هستند که دارای خواص ضد سرطانی و همینطور فیبر و ویتامین و مواد معدنی هستند. بروکلی، گل کلم و کلم پیچ جزو سبزیجات چلیپایی هستند.
غلات کامل
یک رژیم سرشار از غلات کامل به کاهش خطر مبتلاشدن به سرطان روده بزرگ کمک می کند؛ بطور مثال، یک فنجان «جو دوسر» شامل ۱۰ گرم پروتئین و ۸ گرم فیبر است که برای محافظت در مقابل سرطان بسیار مفید قلمداد می شود. برنج قهوه ای، جو، بلغور، جو دوسر، کینوآ و چاودار جزو غلات کامل هستند. همینطور برخی میوه ها با فیبر بالا مانند گلابی در کاهش خطر مبتلاشدن به سرطان کولورکتال بسیار مفید قلمداد می شوند. بررسی ها بیان کننده اینست که یک گلابی متوسط حدود پنج گرم فیبر دارد.
آجیل و دانه ها
مصرف آجیل و مغز دانه ها سه بار در هفته، با کاهش خطر مبتلاشدن به سرطان کولورکتال در ارتباطست. آجیل و مغز دانه ها که شامل بادام، بادام هندی، فندق، بادام زمینی، پسته، تخمه آفتابگردان، گردو، دانه چیا، بذر کتان و تخمه کدو تنبل می شود.
الکل، گوشت گریل شده، گوشت فرآوری شده و مصرف بیش از اندازه گوشت قرمز می توانند خطر مبتلاشدن به سرطان روده را بالا برند. انجمن سرطان آمریکا مصرف زیاد الکل را با افزایش ریسک مبتلاشدن به سرطان روده بزرگ در ارتباط می داند.
گریل کردن (کباب کردن ) گوشت در دمای بالا موجب ذغالی شدن آن می شود و پروتئین های مغذی را تبدیل به یک ماده مضر می کند. گوشت ذغالی شامل هیدروکربن های مضر و سایر مواد سرطان زا است که می تواند خطر مبتلاشدن به سرطان را افزایش دهد.
شواهد قوی بر مبنای این که مصرف طولانی مدت گوشت قرمز با خطر مبتلاشدن به سرطان روده بزرگ در ارتباط می باشد، وجود دارد. به صورت میانگین، مصرف یک تا دو بار گوشت قرمز در هفته جهت حفظ سلامتی و برقراری تعادل در رژیم غذایی سفارش شده اما با این وجود بهتر است تکه های کوچکتر و باریک تر را انتخاب کنید.
انواع گوشت فرآوری شده مانند گوشت های کنسروی، هات داگ، سوسیس و کالباس با فرآیندهایی چون دودی کردن، نمک سود کردن یا افزودنی ها و نگهدارنده ها از شکل طبیعی خود خارج شده اند و مضر هستند.




منبع:

5.0 / 5
50
1403/09/22
14:17:33
تگهای خبر: بهداشت , بیماری , پروتئین , رژیم غذایی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۱
پاراسل
parasol.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پاراسول محفوظ است

پاراسل پاراسول

پاراسل همان چتر آفتابی است