مطالعات نشان می دهد؛
تبعیض در محل کار ریسک فشارخون بالا را زیاد می کند
به گزارش پاراسول، استرس و اضطراب مزمن ناشی از تبعیض در محل کار می تواند بشدت بر خطر مبتلا شدن به فشار خون بالا تاثیر بگذارد.
به گزارش پاراسول به نقل از مهر به نقل از هلث لاین، تحقیقات جدید نشان داده است که تبعیض در محل کار می تواند مستقیماً بر خطر ابتلاء به فشار خون بالا تاثیر بگذارد.
استرس مزمن ناشی از تبعیض در محل کار می تواند سبب فعال شدن بیش از اندازه سیستم قلبی عروقی شود که منجر به فشار خون بالا و سایر اختلالات قلبی عروقی شود.
کارشناسان می گویند مکانیسم های مقابله ای فردی می تواند برای افرادی که استرس محل کار را تجربه می کنند مفید باشد، اما همه افراد مهارت های مقابله ای بالایی ندارند.
ایجاد استرس، اضطراب و افسردگی ناشی از اعمال تبعیض آمیز تجربه شده در شغل فرد می تواند اثرات گسترده ای بر سلامت کلی داشته باشد، و مطالعه اخیر نشان داده است افرادی که در محل کار احساس تبعیض می کردند با افزایش شدید خطر فشار خون مواجهند.
برای این مطالعه، محققان داده های ۱۲۴۶ بزرگسالی را که مابین سالهای ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۶ فشار خون بالا نشان ندادند، بررسی کردند و سپس تا سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۴ ثبت شدند.
تیم تحقیقاتی تبعیض در محل کار را بعنوان "شرایط ناعادلانه یا رفتار ناخوشایند در محل کار به علت خصوصیت های شخصی، بخصوص نژاد، جنسیت یا سن" تعریف کردند.
برای تعیین این که آیا آنها این تبعیض را در شغل خود تجربه کرده اند یا خیر، شرکت کنندگان به سوالات نظرسنجی در مورد آنچه در محل کار تجربه کرده اند، پاسخ دادند، مانند این که آیا با آنها ناعادلانه رفتار شده است یا خیر، یا بیشتر از دیگران مشاهده شده اند یا نادیده گرفته شده اند. همینطور از شرکت کنندگان پرسیده شد که آیا ترفیعات به صورت عادلانه صورت می گیرد و فراوانی توهین های جنسی، نژادی یا قومیتی در محل کارشان را شرح دهند.
آنها دریافتند که ۳۱۹ شرکت کننده بعد از تقریبا هشت سال از دوره پیگیری در انتها مطالعه، گرفتار فشار خون بالا شدند.
افرادی که دارای «نمرات متوسط مواجهه با تبعیض در محل کار» بودند، ۲۲ درصد بیشتر از افرادی که «نمرات تبعیض محل کار پایین» را گزارش کردند، در معرض خطر ابتلاء به فشار خون بالا بودند.
علاوه بر این، افرادی که امتیازات تبعیض در محل کار بالایی داشتند، در مقایسه با افرادی که امتیازات تبعیض محل کار پایینی را گزارش کرده بودند، ۵۴ درصد بیشتر احتمال داشت که فشار خون بالا را در طول دوره مطالعه پیگیری گزارش دهند.
دکتر «جیان لی»، نویسنده ارشد مطالعه از دانشگاه کالیفرنیا، اظهار داشت: «ارتباط بین تبعیض و فشار خون بسیار قوی است.»
وی در ادامه اضافه کرد: «تحت شرایط استرس زا، بدن انسان برای مقابله با محرک، از راه محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنوکورتیکال، سیستم عصبی خودمختار و پاسخ ایمنی التهابی فعال می شود. به عبارت ساده، استرس مزمن منجر به فعال شدن بیش از اندازه سیستم قلبی عروقی می شود، ازاین رو فشار خون بالا و سایر اختلالات قلبی عروقی امکان دارد در دراز مدت رخ دهد.»
محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنوکورتیکال سطح کورتیزول فرد را تحریک می کند؛ هورمونی استروئیدی که در جریان افزایش استرس وارد جریان خون می شود و به صورت کلی منجر به بیماری های قلبی عروقی، مانند بیماری قلبی، سکته، فشار خون بالا و مشکلات عروقی می شود.
به گفته محققان، فردی که در محل کار تبعیض را تجربه می کند، امکان دارد تغییرات رفتاری را علاوه بر این پاسخ های استرس بیولوژیکی هم تجربه کند. امکان دارد منزوی شود و اضطراب و افسردگی را تجربه کند، که می تواند در عوامل خطر قلبی عروقی نقش داشته باشد و منجر به مواردی مانند بدتر شدن فشار خون و حملات قلبی و سکته شود.
منبع: parasol.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب