معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی تبریز:

ایجاد بیش از ۲۰۰ نوع بیماری در اثر مصرف غذای ناسالم

ایجاد بیش از ۲۰۰ نوع بیماری در اثر مصرف غذای ناسالم

پاراسول: به گزارش پاراسول، معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی تبریز اظهار داشت: مصرف غذای سالم اهمیت بسیاری دارد چونکه 200 نوع بیماری در اثر مصرف غذای ناسالم ایجاد می شود.



به گزارش پاراسول به نقل از مهر، مسلم نجفی روز دوشنبه در نشست خبری که به مناسبت روز جهانی غذا برگزار شد، اظهار نمود: غذای سالم زیر بنای سلامت جامعه است چونکه طبق فرمایش پیامبر اکرم (ص) امنیت و سلامتی از موارد غفلت شده در جامعه هستند.
وی افزود: شرایطی که از نظر اقتصادی، سیاسی و اجتماعی در دنیا حاکم شده، سبب گشته است تا تامین و تهیه مواد غذایی با چالش مواجه شود، بحث اقلیمی و خشکسالی های شدید، جنگ اکراین و روسیه و شیوع کرونا نشان داد که تامین مواد غذایی آسان نیست و امکان دارد با چالش های جدی مواجه شود چونکه کشورهای بسیاری در تامین مواد غذایی با مشکل مواجه گشتند اما به لطف الهی اتفاقی در کشور ما نیافتاد و مدیریت شد.
وی در ارتباط با اهمیت غذای سالم اضافه کرد: بیش از ۲۰۰ بیماری با مصرف غذای ناسالم ایجاد می شود، از اسهال گرفته تا بیماری های پیشرفته ای چون سرطان و حتی قسمتی از ناباروری، فشار خون بالا، دیابت، بیماری های قلبی و عروقی و تنفسی با مصرف غذای ناسالم مرتبط هستند.
نجفی تصریح کرد: هر ساله ۶۰۰ میلیون نفر به دلیل مصرف غذای ناسالم بیمار می شوند و ۴۳۰ هزار نفر آنها فوت می کند که رقم بالایی است و اهمیت غذای سالم را نشان داده است.
وی اظهار داشت: ۱۶ اکتبر روز جهانی غذا است و شعار امسال سازمان بهداشت جهانی «توسعه پایدار جهانی برای دسترسی به غذای کافی و مغذی» است و تمامی دولت ها متعهد هستند تا غذای کافی و سالم را تامین کنند؛ استان ما نیز خوشبختانه از قطب های تولید مواد غذایی در کشور است که نزدیک به هزار کارخانه متوسط و بزرگ تولید مواد غذایی دارد و جزو بهترین های این عرصه در کشور است.
وی بیان نمود: سال ۱۴۰۰ محصولات غذایی استان ما به ۳۴ کشور صادر شد و در شش ماه سالجاری نیز به ۴۴ کشور صادر شد.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تبریز در ارتباط با عملکرد یک سال گذشته این معاونت اظهار نمود: ۱۷۰ همکار در معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تبریز مشغول به کار هستند، مدیریت و نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی، مدیریت نظارت بر مواد دارویی و تحت کنترل و لابراتوار های کنترل مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی از بخش های مهم سازمان هستند و تجهیزات و ملزومات پزشکی شامل تجهیزات سرمایی در معاونت درمان و غیر سرمایی در معاونت غذا و دارو بررسی شده و اداره نظارت بر داروهای سنتی و نظارت بر قاچاق داروها نیز زیر نظر ما است.
وی اظهار داشت: ۵۳۴۸ گواهی بهداشت برای صادرات مواد غذایی، آشامیدنی و بهداشتی صادر شد که مجموعه آزمون هایی را که سلامتی و ایمنی ماده غذایی را تضمین می کنند را انجام دادیم و موجب شد تا درآمد و اشتغال بصورت قابل قبولی در استان ما حفظ شود.
وی افزود: ۸۰۷ پروانه ساخت برای محصولات خوراکی و آشامیدنی صادر شد، ۱۳۰ کارخانه استان ما گواهی بین المللی داشته و ساختار مدیریتی آنها شامل کنترل شدید ایمنی مواد غذایی است همین طور ۱۰۰۰ واحد فعال تولید مواد غذایی داریم که احتمالا برخی به دلایلی غیر فعال شده باشند البته ما به دنبال کمک کردن به آنها هستیم تا مشکلات آنها برطرف شود.
نجفی افزود: یکی از وظایف سازمان غذا و دارو نظارت است، در یک سال گذشته بیش از ۵۱۳۰ مورد نظارت و ۳۷۷۸ مورد نمونه برداری از واحدهای تولیدی مواد غذایی انجام شد که ۷۹ واحد خوراکی و آشامیدنی به مراجع قضائی معرفی و ۳۱ کالا معدوم شدند.
وی اظهار داشت: بحث پایش محصولات غذایی در سطح عرضه بسیار مهم می باشد، ۲۵ ماده غذایی پر مصرف و ۵۰ محصولات آرایشی و بهداشتی در سطح عرضه برای نمونه برداری ارسال شد، دانشگاه های تیپ یک محصولات مشخص را نمونه برداری می کنند که یکی از اهرم های پایش مواد غذایی در سطح ایمنی است و بصورت تصادفی و مستمر صورت می گیرد.
اجرای برنامه پایش محصولات کشاورزی برای حدود ۳۰ محصول پر مصرف
وی خاطرنشان کرد: اجرای برنامه پایش محصولات کشاورزی برای حدود ۳۰ محصول پر مصرف از اقدامات بعدی ما است چونکه قطب تولید مواد غذایی در زمینه کشاورزی و دامی هستیم.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تبریز تصریح کرد: کاهش نمک برنامه دیگر ما بود که نمک، قند و اسید چرب غیر ترانس از عاملین ایجاد کننده بیماری های غیرواگیر و قلبی و عروقی است و مطابق برنامه عملیاتی وزارت بهداشت در ضمن پنج سال موظف هستیم ۲۰ درصد نمک را در پروانه های ساخت مواد غذایی صنعتی تولیدی کاهش دهیم.
وی اضافه کرد: کاهش ۲۰ درصدی قندهای ساده در پروانه ساخت مواد غذایی نیز از دیگر موارد است، اسید چرب ترانس از دیگر ترکیباتی است که در مواد غذایی تولیدی، ایمنی را کمرنگ و سبب ایجاد بیماری می شود و باید ۲۰ درصد هم کاهش اسید چرب ترانس را داشته باشیم.
وی متذکر شد: اهمیت چراغ راهنمای تغذیه ای در انتخاب ماده غذایی مناسب هر فرد از دیگر موارد است، درج این چراغ راهنما از سال ۱۳۹۴ شروع شد که به طور معمول بر روی محصولات غذایی درج می شود و میزان قند، چربی، نمک و اسیدهای چرب غیر ترانس را نشان داده است تا فرد قدرت انتخاب داشته باشد؛ رنگ سبز نشان دهنده ی مقدار اندک ماده مضر، نارنجی متوسط و قرمز بیش از اندازه است.
نجفی تصریح کرد: غنی سازی آرد با آهن و اسید فولیک در نان لواش، سنگک غیر آزادپز و تافتون ۱۰۰ درصد عملیاتی شد تا کمبودها رفع گردد، این موارد ادعا نبوده و آزمون شده و تأیید شده است.
وی اظهار داشت: غنی سازی شیر و ماست با ویتامین دی از دیگر موارد مهمست چونکه با کمبود ویتامین دی در کشور مواجه هستیم و افراد در فضاهای سربسته زندگی می کنند و یک معضل بزرگی است؛ ازاین رو غنی سازی تعداد اندکی از محصولات را جزو برنامه گذاشته و دنبال می نماییم.
وی افزود: با استفاده از انواع سامانه ها در وقت ارباب رجوع و هزینه ها صرفه جویی کردیم که قسمتی از درخواست های مراجعین با این شرایط صورت می گیرد.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تبریز در ادامه بیان نمود: سامانه TTAC سامانه ای برای ترخیص، رهگیری و شناسایی اصالت و پیشگیری از قاچاق کالا است که پر قدرت و پر کاربرد است و در شناسایی کالاها کاربرد بسیاری دارد.
وی افزود: هموطنان می توانند با ارسال کد uid بیست رقمی کالا به سامانه TTAC یا شماره پیامک ۲۰۰۰۸۸۲۲، یا حذف بارکد و وارد کردن کد ۱۶ رقمی به سامانه از مشخصات کالا باخبر شوند البته اپلیکیشنی نیز بدین منظور طراحی شده است.
وی خاطرنشان کرد: در حوزه ی پیشگیری و مبارزه با قاچاق کالاهای سلامت محور نیز وظایف خودرا انجام می دهیم اما ایده آل نیست و کارهای بسیاری باید صورت گیرد، از استانهای هستیم که بالاترین نشان سلامت را دریافت کرده است که نماد سیب سلامت بالاترین آنها بود و الان ۲۳ محصول ما این تندیس را دریافت کرده اند.
نجفی خاطرنشان کرد: بیماری غذایی چندانی تا حالا در کشور نداشته ایم و مواد غذایی کمبود نداشته و بحران به وجود نیامده است چونکه قطب تولیدی مواد غذایی در استان ما و دیگر استانها فراهم است و طبق آماری وزارت جهاد کشاورزی به مرز خودکفایی رسیده ایم و کمبود اقلام غذایی نداشته ایم.
وی اضافه کرد: در لابراتوار کنترل مواد غذایی، بهداشتی و دارویی کالاها بررسی می شوند تا صادرات و مجوز تولید صورت گیرد که طی یک سال گذشته نزدیک به ۹۰۰۰ نمونه در لابراتوار کنترل شده است که ۳۵۳۳ قلم آنها در زمینه خوراکی و آشامیدنی بودند.
وی اظهار داشت: امکان صدور مجوزها واحد تولید ماده غذایی توسط چندین ارگان بررسی می شود و در نهایت به سازمان غذا و دارو می رسد و ما متعهد هستیم تا غذای امن و سالم به مردم تحویل دهیم و اگر سختگیری می شود، از قانون است.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تبریز تصریح کرد: در توزیع شیر مدارس، سازمان غذا و دارو بعنوان واحد نظارتی عمل می کند، این که مدارس پول دارند که توزیع کنند یا نه به ما مربوط نیست و فقط سلامت آن بر عهده ما است.
وی افزود: کشورهای دیگر استانداردهای مختلفی دارند و سازمان استاندارد متولی است که استانداردهای آن کشور را ثبت کند و بر طبق این که مقصد صادرات ما کجاست، باید موارد را رعایت نماییم.
وی افزود: نوشابه ها سه نوع هستند؛ معمولی، رژیمی و بااستفاده از قند مصنوعی که کالری ندارد اما شیرین است و در محافل علمی ثابت شده است که این هم سبب چاقی می شود اما از روی برچسب آن می توان مقدار قند آنرا تشخیص داد که اگر برچسب آن درست نباشد، از ما شکایت می شود.
وضعیت کیفیت و کمبود داروها
نجفی همین طور در ارتباط با کیفیت داروها نیز اظهار داشت: باوری در ذهن مردم بوجود آمده است که داروهای خارجی بهتر است اما باید طبق مستند علمی این حرف ثابت شود و برای سخنان خود مبنای علمی داشته باشیم چونکه بخشی به دلیل ناآگاهی می گویند داروی خارجی بهتر است البته محصول به محصول متفاوت می باشد.
وی اظهار نمود: یارانه دارو باید به مصرف بندی نهایی برسد و در طرح دارویار قصد داشتیم تولید محصولات داخلی افزایش یابد چونکه در حوزه ی تامین ارز با مشکل مواجه هستیم و این طرح کمک می نماید تا میلیونها نفر از مردم تحت پوشش بیمه قرار بگیرند و افزایش قیمت به بیمار تحمیل نمی گردد و تفاوت قیمت را سازمان بیمه گر پرداخت می کند.
وی افزود: در طرح دارویار سامانه بیمه این امکان را فراهم نمود تا افرادی که از دارویی بصورت مداوم استفاده می نمایند، امکان تمدید آن برای دو دوره وجود داشته باشد.
نجفی همین طور یا اشاره به کمبود دارو اظهار داشت: کمبود دارو تنها در ارتباط با استان ما نیست و در کل کشور بصورت مقطعی و سیال کم و زیاد می شود و همیشه این مورد بوده است، این که بصورت ایده آل صد در صد باشد نبوده است اما عمده کمبودها کشوری بوده و روزانه پیگیری می شود.
وی افزود: کمبود آنتی بیوتیک ها کشوری بوده که مشکل تامین مواد اولیه آنست و وزارت بهداشت به جد پیگیر آنست، مشکل بعدی نیز قیمت گذاری است البته توافق شده و تولید شروع شده است.
وی در آخر تصریح کرد: برخی از کمبودها از نظر علمی اعتبار ندارند برای مثال اکر آزیترومایسین ۱۰۰ میلی گرم، کم باشد بجای آن می توان از ۵۰ میلی گرم استفاده کرد؛ ازاین رو برخی از آنتی بیوتیک ها را می توان بجای هم استفاده نمود.







منبع:

0.0 / 5
806
1401/07/28
12:26:44
تگهای خبر: آنتی بیوتیك , امنیت , بهداشت , بیماری
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۲
پاراسل
parasol.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پاراسول محفوظ است

پاراسل پاراسول

پاراسل همان چتر آفتابی است